Blogs: verhalen uit het veld
aquarel Dick Carlier: rivier de Vlist
AAN DE VLIST

Omdat er een expositie in Krimpen aan de IJssel op het programma staat, wil ik ook in die buurt wat werk maken Zo gaan we, J en ik vandaag naar De Vlist: een riviertje net boven Schoonhoven. Het is windstil dus lekker om te werken. Met wind kan het soms veel te koud zijn. Het vriest namelijk.

Aangekomen bij De Vlist is het er enorm druk met scholieren, die het ijs van ca.2 cm. aan het uitproberen waren. Hard rennend steken zij de ca. 15 meter brede vaart over, ijssie piepen zeggen ze in Rotterdam. Bloedlink, want stoppen is erdoor zakken, maar het loopt goed af en ze kunnen droog weer naar de les.

Wij zetten onze spullen klaar en beginnen. Net als wij een van Nederlands oudste wipwatermolens op papier hebben gezet, met ervoor natuurlijk onze 'ijssiepiepers' verandert er plotseling wat aan ons beeld. De molenaar heeft in de gaten gehad dat wij zijn molen vereeuwigden. En trots als ie is, heeft hij ‘m in een mooiere stand gezet. Voor de wind hoefde ie het niet te doen, die was er niet. Maar jammer genoeg te laat, de molen lag al vast op ons papier.

Even later komt er een plateelschilder die aan De Vlist woont een praatje maken,. Hij laat zijn werk/hobby zien: kerstboomversiering in Delftsblauw. J. haalt warme soep tevoorschijn, dat is heerlijk want we worden toch wel koud.

Na de soep trekt J. zich terug achter de auto en komt tevoorschijn als Sinterklaas. We hadden met een kennis, afgesproken, dat hij foto’s zou komen maken voor een plaatselijke krant. Sinterklaas na werktijd. Het is al een week na Sint en dat horen we daar ook wel van passerende wandelaars, fietsers en automobilisten. Ze weten daar niet wat ze zien. Kreten als: "Sinterklaas, heb je de boot gemist?” zijn niet van de lucht. Het is schitterend want het zonnetje schijnt en we lachen en hebben plezier. Arme kinderen, die zullen vanavond thuis vertellen dat ze Sint gezien hebben, maar niet geloofd worden.

Er komt nog iemand vertellen dat ie een boerderij van vele eeuwen oud heeft gekocht, waarvan hij de geschiedenis heeft bestudeerd. Hij gaat wonen aan een weg die vroeger de verbinding was met Rotterdam en waarlangs Schoonhoven en andere stadjes zijn ontstaan. Misschien zit er een opdracht in. We moeten maar eens langskomen op no. 77…