Blogs: verhalen uit het veld
aquarel Dick Carlier: rivier de Lek
AAN DE LEK

Vorige week waren een vriend en ik vanwege het slechte weer, erop uit geweest,om nieuwe schilderplekken te vinden. Wij belanden daarbij in Krimpen aan de Lek en Kinderdijk. In 2003 is daar de hoofdprijs van de Postcode loterij gevallen, en aangezien er daar maar 1 postcode is, viel de totale bevolking in de prijzen.

Dat geeft toch een extra dimensie, vind ik. Vanaf de pont in Krimpen aan de Lek kijk je op een strakke lijn van eenvoudige arbeidershuisjes langs de dijk aan de overzijde . Wat zal daar niet allemaal afgefeest zijn toen. Immers, er was zo´n 27 miljoen euro te verdelen. Wij zitten daar op de helling zitten die toegang geeft tot de pont.

Het water klotste lekker tegen de onderzijde van deze helling... vooral als er een grote binnenvaarttanker voorbij vaart. Maar wij zitten hoog en droog, genoeg om ervan te genieten. Want het was weer een heerlijke dag, niet teveel wind, een klein beetje zon. En een bijzonder dorp, zich spiegelend in het water van de Lek. En zo een leuk Hollands beeld vormend, dat de moeite waard is om vastgelegd te worden.

Jongelui die vakantie hebben van de school voor scheepswerktuigbouwkundigen in Rotterdam. Leden van de naastgelegen Hervormde kerk, die de vorige maand de met hoogwater weggespoelde stoep aan het herstellen waren. En natuurlijk de kapitein van de pont, komen het een en ander vertellen over het wonen aan de Lek.

Al deze verhalen maken het weer de moeite waard om er enkele uren al aquarellerend te vertoeven. Maar na een tijdje zijnwij weer verkleumd tot op het bot, ondanks onze thermo onderkleding. En nu zoeken wij weer de warmte van onze huizen op…