Blogs: verhalen uit het veld
aquarel Dick Carlier: brug de hef Rotterdam
KUNST

Ik schilder 'en plein air' op een impressionistische wijze. De reden hiervoor is dat ik op deze manier dubbel en dwars kan genieten van al het mooie om mij heen.

Ga naar buiten, bij weer en ontij. Ga ergens heen waar een normaal mens niet zomaar enkele uren gaat zitten en... beleef op die plaats (mindful heet dat tegenwoordig ook wel). Beleef de natuur, het weer, de omgeving, de bevolking,... Ga daar aan de slag om met gebruikmaking van al deze indrukken een aquarel te maken, die in overeenstemming is met mijn gevoel. Heb daarbij gesprekken met toeschouwers, kan soms na uitnodiging, een kijkje nemen in het te schilderen object en verneem het een en ander over de omgeving.

Graag laat ik U op deze site hiervan iets zien. Zowel een aantal op deze wijze ontstane aquarellen, als wat van de verhalen tijdens het schilderen beleefd. Ik ga meestal met een tevreden gevoel weer naar huis. Waarna ik het resultaat enkele dagen op een plek neerzet, waar ik er veel naar kan kijken en voeg toe, verander en accentueer waar nodig. De aquarel, wordt opgeborgen, bij de vele die ik al overal gemaakt heb, in mijn woonomgeving, in Nederland en ver daarbuiten.

Het leuke is dat door de grote belangstelling voor mijn aquarellen, ik ook dikwijls de gelegenheid krijg om mijn werk ergens te exposeren. Het mooie van deze manier van werkenis niet alleen dat het herkenbaar is, maar ook dat, als het aan de muur hangt, men kan meegenieten en er naar kijkend, plotseling in een andere wereld wordt opgenomen. Namelijk de punten waarmee de aquarel ontstaan is, worden overgebracht op de aanschouwer.

De plek, de natuur, het weer, de omgeving kunnen de kijker meenemen en hem bij aandachtige beschouwing weg laten dromen in een gevoel van een buitenruimte, die men kan beleven in de natuur, de polder, plassen de zee enz. Het werk krijgt een extra waardering, naast een modern kunstwerk wat verfraait, componeert in een omgeving, en een kleuraccent kan geven.

Daarom geniet ik ervan dat ik de mogelijkheden heb gekregen om op deze manier bezig te zijn. Met veel beleving, creatief en geïnteresseerd.